вівторок, 9 серпня 2016 р.

Для тих, хто збирається відпочити біля Чорного моря
Невід'ємною частиною практично будь-якого великого водоймища з солоною водою є медузи, які вважаються одними з найдавніших живих організмів на планеті. Як вдалося встановити ученим, вони існують вже більше 650 млн. років, причому процес еволюції ніяк не позначився ні на їх способу життя, ні на зовнішньому вигляді. Тіло медуз, на 98% складається з води, за своєю формою схоже на парасольку (або дзвін). Завдяки такій будові медуза здатна за рахунок скорочення м'язів, які являють собою обводнену сполучну тканину, легко переміщатися в товщі води.
Усього в природі існує декілька тисяч видів і підвидів цих морських організмів, але медузи Чорного моря представлені лише трьома видами істот.
Чи небезпечні чорноморські медузи?
Отже, які можуть зустрітися медузи в Чорному морі?
·           Коренерот (лат. Rhizostoma pulmo). Цей хижак харчується черв'яками, дрібною рибою і ракоподібними, яких паралізує своєю отрутою, а потім успішно поїдає. Коренерот має досить велику шапку, яка може досягати півметра в діаметрі, і великі м'ясисті вирости, які є лопатями ротової порожнини. Як правило, найбільша кількість цих медуз з'являється біля узбережжя в другій половині літа. Дуже чутливі до зміни погоди коренероти, перед штормом йдуть від берега і лягають на дно. З усіх представників це найбільш отруйні медузи Чорного моря, які можуть вжалити - не смертельно, але досить відчутно. Зустріч з цим морським мешканцем може закінчитися появою на шкірі пухирів, як при термічному опіку.

·           Аурелія (лат. Aurelia aurita) має напівпрозоре рожево-фіолетове тіло. Купол аурелії може досягати 40 см в діаметрі, в центрі якого розташовані органи, які продукують статеві клітини (гонади), у формі чотирьох фіолетових кілець. Основу їх раціону складає невеликий зоопланктон. Для людини ці медузи Чорного моря абсолютно безпечні, оскільки їх жалкі клітини не здатні пробити шкіру. Максимум, що вони можуть викликати - це почервоніння слизової оболонки очей або рота.

·           Мнеміопсис (лат. Mnemiopsis leidyi). Представники цього виду не мають ні щупалець, ні жал. Хоча вони і харчуються ікрою дрібних риб, для людини ці медузи Чорного моря абсолютно нешкідливі.

Отже, медузи Чорного моря є абсолютно мирними, нешкідливими істотами. Проте під час відпочинку слід бути обережними, щоб не зіпсувати собі настрій. Особливо це стосується відпочиваючих з дітьми, яких так приваблюють ці незвичайні представники водного світу.


Немає коментарів:

Дописати коментар